Cecilia Hellund – Inredningslucka 18

Cecilia “Legera” Hellund. Nej, Legera är inte hennes mellannamn, men det är Legera jag förknippar Cecilia med. Legera är en inrednings- och blomaffär som startade i Karleby, men numera finns på en av de finaste platserna i Jakobstad. Lite undangömt  i ett underbart ljusgult hus med välvda fönster – där gömmer sig Legera omgiven av en mysig innergård. Ett måste att besöka varje gång jag är i Jakobstad. Det märks att det är någon med fingertoppskänsla för det estetiska som har valt ut de prylar som säljs där. Vanligtvis hittar man Cecilia bakom disken i butikens Flowerbar. Blommor och buketter är hennes specialitet och förstås handlar dagens lucka om just det. Vill ni följa Cecilia hittar ni henne på Instagram och Legera kan ni följa här.

 

 

Cecilia – vart ser du att blomtrenden är på väg just nu? Hur binds buketterna, vilka blommor ingår i dem, hur stora är buketterna och vilken färgskala går de i?

CECILIA:
Min blomsterfilosofi är den att jag tror att man ska gå sin egen väg. Trender är intressanta och mikrotrender skapas konstant. Min trend är att våga ifrågasätta det traditionella blomsterspråket. Genom val av blommor, inslag och känsla. Jag får ofta frågor av mina kunder om de kan göra så eller ej. Jag tror absolut man kan binda ett sorgebinderi med Rose Juliet om man så vill. För många är det att kasta bort pengar. För mig är det självklart att välja precis vilken blomma som helst. Det är ditt avsked, din bukett och din tolkning.

Idag kan vi se flera tydliga trender. För att förtydliga måste jag säga att det inte finns ett tydligt spår utan floristiken är så oerhört kreativ och mångfacetterad. Men om vi ser lite mera på de stora blomtrender som slår igenom så är det enklare att presentera i en kalenderlucka.

 

 

Vi har sett mycket av spretiga, ängsliknade buketter de senaste åren. Bröllopsbuketterna verkar bli bara större och större, eller hur? Mycket grönt, t.ex. eukalyptus, är mera en regel än undantag. Torkade blommor är en trend som vi sett nu 2018 och som växer, utomlands ser vi också mycket av blomtrenden att blanda in torkade material i brudbinderi. Det tror jag absolut kommer att komma in mera, om inte brudbinderi, så i våra vardagsbuketter. Det vackra med torkat material är att det har en helt annan textur, nyans och form, vilket jag tycker är oerhört fint. Att bröllopsbuketter pryds med silkesband har vi sett en del av i Österbotten och jag tror att den trenden kommer att växa trots att den varit med ett tag.

 

 

Minimalismen är en otroligt påtaglig trend och oavsett om vi ser på FN:s klimatrapport eller vårt sociala flöde så vet vi att vår omgivning förändras. Vi väljer gärna lokalt och det kunde vi se också på slottsbalen i år där de valt enbart lokalt odlade blommor. Jag tycker absolut om den trenden, men tyvärr är utbudet lite begränsat på våra breddgrader.

Vi ser en trend som växer fram och jag tror 2019 kommer att bli ett år med minimalistiska buketter: mindre bundna buketter som inte är runda utan osymmetriska. Jag tror också att trenden med tradition kommer att bli allt viktigare, vi sneglar lite på hur våra mammors buketter var bundna, vilka blommor hon valde. Jag tror också Meghan Markles bukett kommer att påverka trenden med mindre eleganta buketter. Färgmässigt så ser jag fortfarande dova toner med kontraster. “Dammiga” toner, beige nyanser och mauve (smutslila) kommer att synas en hel del framöver.

Personligen tror jag att varje blomstjälk jag väljer att binda in har en betydelse. Det är min egna bindfilosofi. Det skall inte finnas en massa blommor utan varje blomma presenterar sin del i helheten. Personligen kommer jag att välja de specialrosor jag nördar in mig på t.ex. Westminster Abbey, Victorian Dream eller David Austin Patience. Dahlians popularitet kommer att växa och kanske smyger den sig in i en hel del brudbuketter framom pionerna.

 

 

Oavsett vilka blommar man väljer och vilken stil man har så tycker jag att det allra viktigast är känslan. För mig personligen är det hur man binder, slår in och levererar blommorna. Det skall synas att man gjort det med känsla.

 

32 gillar
Blommor Julkalender 2018

Du Kanske Också Gillar

2 Kommentarer

 • Reply
  Sandra N
  19 december, 2018 at 08:37

  Jag håller helt med i frågan om sorgbinderi och att det ska vara personligt. Det säger jag också åt mins kunder som frågar ”om man kan ha orange” i en sorgebukett. Allt går säger jag då.

  • Reply
   Anna-Lena
   19 december, 2018 at 08:56

   Jag har faktiskt aldrig tänkt närmare på saken, men det låter ändå självklart att det ska vara så.

Lämna ett Svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.