Jag svarar på frågor del 2 – Inredningslucka 22

Dagens lucka – bättre sent än aldrig. Dagens frågeställare undrar bland annat över mitt barndomsrum och vilka inredningsstilar jag har haft, så nu blir det en trip down memory lane med bilder både från radhuset och från vårt hus de första åren vi bodde här.

 

Malena Björndahl

Berätta om ditt barndomsrum? Hur var det inrett och fanns det någon sak du tyckte speciellt mycket om?

Rummet jag hade som liten var inrett med många gamla möbler, men jag har tyvärr inga bilder på det. Jag hade till exempel en riktigt gammal, vitmålad dubbelpulpet med sluttande lock som jag tyckte mycket om. Jag tror att jag gillade den eftersom den var så unik, ingen annan hade något liknande i sitt rum. Jag hade också en gammal utdragbar säng, även den vitmålad om jag minns rätt. Jag minns också taklampan, det var en glasskärm med ett band av hängande fransar med pärlor och annat fint. Jag hade också två jättefina rottingstolar och en matchande bokhylla, som faktist finns på vår terrass nu. Den ena stolen var för sliten så den fick vi slänga förra året, men bokhyllan och ena stolen står kvar där. Målfärgen flagnar, men jag tycker de är så fina fortfarande. Här finns en bild på bokhyllan och här syns stolen som fortfarande står på terrassen.

 

 

När jag var i tonåren gjorde vi om i mitt rum helt och hållet och jag fick bland annat en 2-sitsig soffa i beige och svart-randigt tyg och en modulbokhylla i svart och något ljust träslag. Det här möblemanget följde sedan med när Anders och jag flyttade in i vår första gemensamma lägenhet på Skolhusgatan och även till radhuset dit vi flyttade 7 år senare. Jag har tyvärr inga bilder från hur det såg ut när möblemanget fanns i mitt tonårsrum, men från radhuslägenheten hittade jag en bild med soffan, som alltså hängde med mig i två flyttar och användes tills tyget var helt sönderslitet.

 

 

Linda Antus

Har du haft samma inredningsstil genom åren eller har du i något skede helt ”gjort en u-sväng”? Vilka ”stilar” har du testat, vilka har du dissat och vilka har du delar kvar av än idag?

Någon total u-sväng tror jag inte att jag har gjort. Om man ser längre tillbaka än huset vi bor i nu, så kan man egentligen inte tala om någon “inredningsstil”, det var åtminstone inget man tänkte på i de termerna “på den tiden”. Nu låter det som om det är väldigt länge sedan, men vi flyttade in i huset 2010 och innan dess upplever jag inte att man pratade om inredning på samma sätt som vi gör nu i form av trender och tydliga stilar.

Jag har ändå alltid gillat att ha det fint hemma och både i vår första gemensamma höghuslägenhet och den efterföljande radhuslägenheten höll jag på och fixade och donade – ungefär på samma sätt som nu, men med betydligt färre influenser utifrån och utan att veta något om trender. Ett tag var jag insnöad på kinesiska tecken som vi hade både på de rostbruna gardinerna och på vardagsrumsmattan. Den stilen fick också hänga med till radhuset, men där fick de kinesiska tecknen flytta in i arbetsrummet (se bilden ovan). De flesta rum gick i mjuka beige och naturvita nyanser, så den färgskalan har alltid hängt med mig. Här bjuder jag på ett gäng bilder från vår radhuslägenhet där vi bodde år 2004-2010. Där är förresten också bokhyllan som jag fick när vi gjorde om i mitt tonårsrum.

 

 

När vi började planera vårt hus var det mitt i den extremt starka shabby chic-boomen och det var i princip omöjligt att värja sig för den, så därför är vårt hus väldigt influerad av den tidseran. Där hade jag nog valt annorlunda idag. Men jag har under årens gång försökt sudda ut så mycket av shabby chic som det bara går (dvs. möbler och prylar), men visst ser man vilket år huset är byggt om man tittar på köket och pärlsponten på väggarna i vissa rum. Så här såg våra rum ut de första åren.

 

 

Jag minns att den industriella stilen började smyga sig in i trendbilden när vi byggde, men det kändes SÅ dramatiskt med mycket svart som kontrast till allt det shabby chic-vita, så jag vågade mig inte riktigt på att ta in det i huset då. Nu önskar jag kanske att jag istället hade gjort ett kök som gick mera åt det hållet än åt det romantiska. Så är det nån stil jag ska dissa är det kanske shabby chic – i alla fall när det blir för mycket av det goda. Jag kan faktiskt inte förstå hur otroligt vitt och kontrastlöst vi hade det under de första åren i huset. Skillnaden mot hur det ser ut nu är ganska stor och jag behöver knappast säga att jag trivs SÅ mycket bättre med inredningen som den ser ut nu.

 

Maria Frände

Finns det inredning i ditt hem som du aldrig kommer kunna byta ut, eller är det mesta i ditt hem föränderligt?

Åh, svår fråga, för sådant jag älskar nu kan jag ändå inte med 100 % säkerhet säga att jag alltid kommer att ha kvar. Jag tror att det tar ganska länge innan man hittar den stil som verkligen är “jag” och under den tiden får hemmet leva lite. Jag har dock helt slutat köpa inredningsprylar spontant, utan det jag köper nuförtiden är sådant som fyller en funktion eller ett behov. Det känns som att jag kommit min egen stil på spåren de senaste åren och alla inköp och förändringar jag gör nu är små steg mot att hela hemmet ska gå i den stilen. Ofta söker jag väldigt länge efter den rätta prylen numera, istället för att nöja mig med första bästa lampa eller tavla.

Men som svar på din fråga så har jag svårt att se att vi skulle byta ut matsalsmöblemanget i första taget. Det är samma möblemang som på bilderna från radhuset högre upp i inlägget, så det har hängt med i snart 15 år. Men när vi flyttade till huset köpte vi två stolar till och målade allt vitt. Skulle jag tröttna på det nu är jag ganska säker på att jag kommer måla det både grått och svart innan jag säljer det, så det finns många års användning kvar ännu. Jag älskar stolarnas form och att bordet är så långt (3,5 meter i utdraget läge), så det funkar bra vid större festligheter.

 

 

40 gillar
Hemma hos oss Julkalender 2018

Du Kanske Också Gillar

Ingen Kommentarer

    Lämna ett Svar

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.