Jag svarar på frågor om hållbar inredning och miljö – Sista kalenderluckan

Sista kalenderluckan lyste med sin frånvaro den 24 december, men jag gissar att ingen av er tänkte desto mer på den saken. Inlägget var nästan helt klart, men jag hann inte med det sista finliret igår, så det fick vänta tills idag. Det är nämligen ett långt och ganska invecklat inlägg. Fyra av frågorna jag fick handlar om det mest omtalade ämnet år 2018, vilket förstås är miljöfrågor och hållbar inredning. Jag började med att skriva separata svar på alla frågor, men konstaterade sedan att det blir mycket upprepning eftersom många av svaren går in i varandra. Så istället blir det ett långt, gemensamt svar med utgångspunkt i hållbar inredning. Så här löd frågorna:

Linn Jung
– Hur ställer du dig till miljöaspekten och inredning 2018 – som ändå bygger på tanken att man ska göra nytt med nya trender etc. Jo, återvunna material och loppis i all ära, men så där i det stora hela. Är inredning så som den fungerar 2018 EGENTLIGEN moraliskt försvarbar?
Peppe Öhman:
– Hur inreder man smartast utan att belasta miljön? Gärna specifikt med konkreta tips. 
Frida Ramstedt
– Vad har du för klimatsmarta nyårslöften inför 2019?
Cecilia “Ila” Lassfolk
– Hur tänker du kring återbruk och återvinning när du förnyar inredningen hemma hos dig?

 

 

Det är egentligen först under de senaste två-tre åren som man överhuvudtaget börjat diskutera miljöfrågan inom inredningsbranschen och jag upplever att det hänt en hel del på den tiden. Stora bloggare, som Trendenser och Husligheter, driver frågan väldigt hårt, vilket gör att även slutkonsumenten fått upp ögonen på ett helt annat sätt än tidigare. Även stora mainstream-företag som Ikea gör mycket för att lyfta frågan. Det har bidragit till att miljöfrågan inte längre enbart diskuteras i små, slutna kretsar, utan att problematiken nått en större massa. Kommunikation och information är trots allt nyckeln till förändring. Den senaste klimatrapporten som kom ut i höstas har nog också öppnat ögonen på många och gjort att man insett att man kanske är tvungen att ändra sitt eget beteende på olika plan.

Det här är dock en fråga med två aspekter, eftersom det utöver ändrat beteende hos enskilda konsumenter också kräver att företag och producenter tar miljöfrågan i beaktande. Företagen kan påverka hur snabbt den här förändringen kommer att gå genom att producera hållbara möbler med vettiga material och ett formspråk som inte skriker trend, utan snarare är enkelt och klassiskt. Och konsumenterna kan påverka genom sina egna, personliga val när de står vid butikshyllan.

Det är förstås också i många fall en ekonomisk fråga, så att svänga pendeln i en handvändning är inte lätt. Men genom att det pratas om frågan betydligt mera än för bara ett par år sedan tror jag att fler och fler tänker i de här banorna och kanske också är villiga att betala lite mer för en hållbart producerad produkt. Jag tror dock att företagens makt är väldigt stor här och att det är där vi behöver se den största och snabbaste förändringen. För konsumenten köper ju det som produceras och finns det enbart hållbara produkter tillverkade med försvarbara metoder kommer förändringen att gå snabbare.

Den största trenden inom inredning har ju faktiskt de senaste åren varit just hållbarhet och personliga saker, vilket jag också listat som nummer 1 i flera av mina trendrapporter. Loppis och second hand är en sådan självklarhet i dagens inredningsbransch, så det behöver inte kommenteras desto mer tycker jag. Hellre ett unikt loppisfynd eller ett arvegods än en nyproducerad pryl – det tror jag nästan alla håller med om numera. Så på det sättet är vi konsumenter på god väg så där tankemässigt.

Att komma undan trenderna helt och hållet är dock inte realistiskt eftersom företagen lever på att producera nya kollektioner flera gånger om året och då är det just en “jag måste ha den där prylen”-effekt de är ute efter att skapa. Här vet jag själv att det kan vara svårt att stå emot, men ofta funkar det enklaste tipset av dem alla: vänta och se. Vänta ett halvår innan du köper den där prylen – vill du fortfarande ha den då när den kanske redan börjar vara lite “ute” – ja, då är sannolikheten att du kommer vilja behålla den också större.

 

 

För att lyckas inreda hållbart tror jag det viktigaste är att hitta den stil man trivs med år efter år. En personlig stil. Det låter så lätt, men det kan i praktiken ta många år innan den “sitter”. Om jag tänker på mig själv så tycker jag att jag är på väg ditåt i alla de förändringar jag gjort i mitt hem under åren. Jag har hittat min färgskala och sakta men säkert har många av rummen fått ny väggfärg – ofta har jag valt kalkfärg som inte innehåller skadliga ämnen. Men det tar som sagt tid att hitta sin personliga stil eftersom man trots allt påverkas av trender och på det sättet kan man luras att tro att man tycker om något fast det egentligen bara är en kort förälskelse.

Är det försvarbart att hålla på med inredning då? Ja, att lägga en “effort” på att inreda våra hem tycker jag inte vi ska sluta med. Det är trots allt den plats vi tillbringar mesta delen av vår fritid på. Att ha en lugn och harmonisk plats där man kan koppla av tror jag är viktigare än någonsin idag. Däremot kan slit-och-släng kulturen inte längre anses vara moraliskt försvarbar, men jag tycker faktiskt att vi sakta men säkert är på väg bort från den. Det går sakta, men riktningen är åtminstone den rätta. Det finns förstås mycket annat vi gör som också påverkar klimatet, t.ex. flygresor och köttkonsumtion. Genom att vi blir mer och mer medvetna på alla plan tror jag att vi även kommer att ta små steg på vägen mot en mer hållbar inredning.

Jag tycker fortfarande det är roligt med trendspaning kring inredning, även om det är på ett helt annat sätt än för några år sedan. Från att ha känt att jag absolut behöver ha en trendpryl är det numera nästan tvärtom – syns en pryl för mycket så vill jag absolut inte ha den. Numera fungerar trender och inredningsbilder enbart som inspiration för hur jag kanske kan möblera om i hemmet eller hitta nya användningsområden för de prylar jag redan har. Ofta fastnar jag för något i stylingen och sådant är ju lätt att applicera i sitt eget hem enbart genom att flytta runt på de saker som redan finns där.

Att inreda enligt feng shui är också en väldigt hållbar inredningsapproach. Där strävar man efter balans, harmoni och välbefinnande i inredningen och då blir det automatiskt så att man gör val som stöder det. Sådana val är oftast långsiktiga. Jag har lärt mig vilka saker som bidrar med balans till vårt hem och det betyder att jag köper betydligt färre saker numera än för 4-5 år sedan. Vill man lära sig mer om feng shui, så har Jannice Wistrand en onlinekurs i ämnet, eller så kan man förstås läsa mer i hennes blogg.

Återbruk och återvinning av mina befintliga prylar är jag rätt bra på, som jag redan skrev i ett tidigare inlägg. Visst säljer jag en del på loppis och köper en del nytt också, men de prylar jag har försöker jag alltid hitta nya användningsområden eller -platser åt innan de hamnar på loppis. Det gör jag främst genom att:

1. Flytta prylen eller möbeln till ett annat rum

Det låter ju väldigt simpelt, men funkar förvånansvärt bra. Ofta ser en möbel helt annorlunda ut om du flyttar den från vardagsrummet till barnrummet och något du har tänkt slänga eller sälja får plötsligt nytt liv.

2. Måla om

En vit stol får garanterat ett helt nytt uttryck om du målar den svart eller röd. Gillar du formen på en pryl eller möbel – måla eller klä om den i färger eller tyger du gillar. Då får man både en unik och personlig möbel och slipper köpa något nytt.

Att göra medvetna val är dock ingen lätt sak. Det kräver att man är väldigt påläst och insatt. Jag rekommenderar er att följa med bloggar och poddar som lyfter den här frågan, för det finns hela tiden nytt man kan lära sig. En av frågeställarna, Cecilia Lassfolk, har en relativt nystartad podd där man kan få olika smarta tips och bloggarna jag nämnde i början av inlägget är också värda att kolla in.

 

 

Summering och konkreta tips på hur man kan inreda utan att belasta miljön

 

Det självklara

Återbruk, arvegods, loppisfynd och DIY. Köp inte nyproducerat utan gör nytt av det du redan har. Köp begagnade möbler och antikt. Äldre möbler från 60-talet och bakåt har oftast bättre kvalitet än dagens nytillverkade möbler och består också av naturliga material. Bygg själv. Köp från lokala producenter och hantverkare. Byt med kompisar, möblera om, flytta en möbel till ett annat rum. Man kommer långt med det man redan har bara man tänker på ett lite annorlunda sätt.

Långsiktighet

Trender är kortsiktiga. Din personliga smak är långsiktig. Försök att hitta den och köp sådan som faller in under den stilen. Se på trender enbart som inspiration. Du behöver inte rusa ut och köpa den nya it-prylen, utan använd din fantasi och försök skapa något liknande utgående från de prylar du redan har eller kan fynda second hand. Oftast handlar trender också om att skapa en känsla och en stil och till det behövs snarare en kreativ ådra istället för en viss, specifik pryl.

Hållbara material

Det är skillnad på vilka material vi väljer till våra möbler. Golv är en långsiktig investering och där ska man absolut tänka på att välja ett material som är bra för miljön. Ett massivt trägolv kan slipas om, vilket gör det mera hållbart. Trä är också lättillgängligt på våra breddgrader. Undvik plastprylar så långt du kan. Välj miljövänlig färg när du målar om, till exempel linolje-, kalk- eller lerfärg. Välj en ekologisk tapet som är tryckt på miljövänligt papper och miljövänligt tapetklister.

Våga fråga

Ofta är det ganska klurigt att få reda på en produkts ursprung eller tillverkningsprocess. Fråga om träet är FSC-certifierat när du ska köpa nytt utemöblemang. Det betyder att träet kommer från en skog som är förvaltad på ett hållbart sätt. Välj bort material som kommer från andra sidan jordklotet och välj istället något av de material som finns i Finland, t.ex. björk, furu och ek. Välj massiva trämöbler istället för möbler gjorda av spånplattor. Möbler i äkta trä kan underhållas, målas om och repareras och på det sättet är livstiden en helt annan än möbler i mdf. Masonit är också ett helt okej material. Fråga om stoppningen i soffan eller fåtöljen – innehåller den skumgummi eller naturmaterial som tagel. Fråga om möblerna är behandlade med hälso- och miljöfarliga flamskyddsmedel.

Textilier

Välj textilier som kan produceras i Norden, t.ex. lin och ull. Undvik textilier där man använder miljöskadliga färg- och blekningsmedel i tillverkningsprocessen, som till exempel fallet är med vanlig bomull. Vill du ha bomull, se åtminstone till att den kommer från en ekologisk bomullsodling (det är mycket vanligt nu i t.ex. lakan). Det går dock åt stora mängder vatten även vid tillverkningen av ekologisk bomull, så egentligen är bomull inget bra val alls i motsats till vad många kanske tror. Täcken och kuddar är svåra – endera är de fyllda med dun eller med syntetmaterial som polyester. Ingendera är särskilt bra – dun är förkastligt ur en djurrättsaspekt och polyester innehåller mineralolja och tar inte upp fukt på samma sätt som ett naturligt material gör. Leta efter miljömärkta alternativ eller täcken fyllda med exempelvis ekologisk merinoull. Bambu är ett miljövänligt naturmaterial som varken kräver bevattning eller bekämpningsmedel vid odling, vilket gör det till ett hållbart alternativ sett till själva råvaran. Men för att göra hård bambu till mjukt tyg behöver den bearbetas med kemikalier som kan vara skadliga för miljön och för dem som arbetar i fabrikerna. Det här området är svårt och kräver verkligen att man läser på om de olika materialen. Här finns en lista ni kan kika närmare på.

Läs på

Det är tyvärr ännu idag ganska komplicerat att göra miljömedvetna val eftersom det är så många aspekter man ska väga in i den frågan. Det handlar inte bara om ekologiska material och tillverkningsprocesser, utan även om arbetsförhållanden och löner i de länder där tillverkningen sker samt hur vår hälsa påverkas av tillverkningen eller användningen av en pryl. Sällan får man som konsument information om sådana frågor när man ska göra sitt köpbeslut. På nätet finns dock mängder av information om hur man kan göra miljömedvetna val – så googla, googla, googla och läs på.

 

 

Mina nyårslöften kring hållbar inredning blir nog att tänka ännu en extra gång på om jag verkligen behöver en ny pryl innan jag köper något. Och att se till att inköpen är hållbara på det sättet att de stöder min personliga stil och passar in i hemmet – då är sannolikheten att prylen kommer att stanna hos oss i många år betydligt högre. Sedan kommer jag också att börja ifrågasätta mer när det kommer till produktionsmetoder och material. Här tror jag konsumenten har stor påverkningsmöjlighet. Genom att i butiken våga fråga hur en möbel är producerad och välja hållbart de gånger man kan, så kommer också industrin att se en ökad efterfrågan på sådana produkter.

Summa sumarum – det här är ett brett och krångligt ämne, som kräver både intresse och aktivitet från konsumenten. Ämnet kommer garanterat att vara topp 1 även år 2019 och jag är säker på att vi om ett år både lärt oss en hel del nytt och tagit flera steg mot en hållbarare inredning.

Tack för att ni orkade läsa ända till slut! Nu tar jag jullov och återkommer med nya inlägg någon gång i januari. Vill ni följa mig under tiden är det Instagram som gäller.

 

32 gillar

Ekologiskt Hållbarhet Julkalender 2018

Du Kanske Också Gillar

2 Kommentarer

 • Reply
  Maria
  25 december, 2018 at 22:45

  Bra skrivet och mycket håller jag med om. Men det här är inte så lätt som det låter eller som jag nästan får en känsla av då jag läser.

  Hållbara möbler, absolut. Oberoende av om man köper nytt eller begagnat. Det tycker jag är viktigt. Men tänk så många som inte har råd med nya hållbara möbler. De kostar ju en hel del mer än billighetsmöblerna. Och alla vill inte heller köpa begagnat för de ser inte möjligheterna i det gamla. De kanske rentav inte kan eller vill måla….orsaker finns det många av.

  Tror att många, väldigt många gärna skulle köpa inhemskt, men att just priset kommer emot. För visst är det betydligt dyrare att specialbeställa av en snickare. Samma gäller möbler som inte är specialbeställda men tillverkade i Finland. Hur många vill betala det det kostar?

  Idag borde man faktiskt som konsument känna till en väldig massa saker då man ska handla. Men vem av oss gör det egentligen? Vem frågar alla de fina frågor som du ger råd om? Vem minns dem när man går till butiken? Plus att nu då så många också handlar på nätet så blir frågeställningarna färre. Vem skickar sina frågor på nätet innan de beställer? Man beställer på nätet men tänker sällan på varifrån något kommer och vilken belastning det är för miljön.
  Fråga är ju så mycket lättare i en butik. Inte för att de alltid ens vet och kan svara på frågor. Tyvärr.

  En sak som jag tycker att man alltid glömmer bort då man talar och skriver om hållbarhet och återanvändning, alltså att vi ska handla begagnat och återbruka. Undrar hur går det den dagen då ingen längre har köpt något nytt, hur ska någon då kunna köpa begagnat? Det gäller åtminstone för kläder, för de har ju en begränsad livstid. Också kläder av dyra märken. Så någon måste köpa nytt för att det ska finnas begagnat.

  Nu ska jag inte skriva mer. Det här ämnet skulle passa bra att diskutera en kväll och inte som en kommentar på bloggen. Skulle säkert kunna diskuteras många kvällar.
  För det är inte svartvitt och inte lätt att hitta rätt.

  • Reply
   Anna-Lena
   27 december, 2018 at 23:03

   Tack för din långa och intressanta kommentar! Ja, det är ett komplicerat område, vilket jag också försökte få fram i inlägget på flera ställen. Jag nämnde också den ekonomiska aspekten, att alla inte har råd att köpa hållbart och ekologiskt. Men det är lite som med ekologisk mat, till en början är det bara en liten skara som köper den, men efterhand blir det vanligare och vanligare. Köper man dyra möbler vill man förstås gärna att de håller betydligt längre än en Ikea-möbel, så där får man verkligen hoppas att kvaliteten också går hand i hand med priset.

   Ang. att ställa frågor i butiken. Nej, alla gör det knappast. Själv är jag en frågvis typ när det kommer till det mesta och speciellt i butiker och på restauranger. Jag äter lunch på stan flera gånger i veckan och förvånas varje gång över hur det ens kan vara lagligt att servera en massa röror utan innehållsförteckning på buffébordet. I dag är det många som har specialdieter eller allergier eller av andra skäl inte äter viss mat och då fattar jag inte varför man inte kan sätta fram en lapp med rörans ingredienser. Jag hör till dem som frågar om innehållet – dag efter dag – och hoppas att de så småningom ska lära sig lägga fram den där lappen så kanske de slipper svara på samma fråga 20 ggr per dag. Lite samma tänker jag att det kan vara med möbler, ju fler som frågar om ursprung och material, desto större krav blir det på företaget att öppet skylta med det och berätta det utan att kunden ens behöver fråga. Sen om personalen inte kan svara, ja då får de känna sig dumma och gå hem och läsa på.

   Jo, absolut måste det finnas sådana som köper nytt för att andra ska kunna köpa begagnat och återbruka. Men jag tror faktiskt inte det kommer vara ett problem. I så fall ett lyxproblem. Men att vår konsumtion skulle stagnera och minska så till den grad att vi inte har något att återbruka, nej det är inte sannolikt. Den stora majoriteten kommer helt säkert att fortsätta konsumera som vanligt. Därför tror jag att det är företagen som har den stora makten här, genom att de gör smarta och hållbara val redan i produktionsskedet har konsumenten lättare att handla hållbart också.

   Jag håller med dig – det är ett svårt ämne att täcka helt i ett blogginlägg. Det finns så många aspekter och man behöver som sagt vara ganska påläst för att kunna göra medvetna och hållbara beslut. Jag kommer åtminstone med intresse att fortsätta läsa på och lära mig nytt.

Lämna ett Svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.