Malena Björndahl – Inredningslucka 20

Malena “Malenami” Björndahl – en av Svenskfinlands största bloggare, som bjuder på vackra mode- och inredningsbilder både på bloggen och på Instagram där hon har över 10.000 följare. Vi som följt henne under hela hennes bloggkarriär har fått hänga med på livets ups and downs, men som bloggens namn “Guldkanter i vardagen” antyder försöker Malena se det positiva i allt. Jag har träffat Malena flera gånger och även hört henne föreläsa och hon är verkligen en person det strålar om. Glad och vänlig – och alltid sjukt snyggt klädd! Från Karleby till Åbo och tillbaka till Karleby, men numera bosatt i Umeå med sin son Leon och sambo Mattias. Väntar sitt andra barn som beräknas födas i januari.

 

 

Malena – du har en perfekt fingertoppskänsla för stil både när det gäller mode och inredning. Kan du berätta om något av de inredningsprojekt som du och din sambo har gjort i ert gemensamma hus?

 

MALENA:
När vi flyttade in i huset vid havet för två år sedan var det klart att köket var det som skulle renoveras. Det var dit planering, tid och pengar skulle gå. Allt det andra, som att måla fönsterkarmarna, väggarna i vardagsrummet och sovrummet med Kalklitir och kanske i framtiden byta spiraltrapporna till tornet, var bara småpyssel.

 

 

Det gamla köket var i väldigt dåligt skick. Handtagen lossnade när man drog upp lådor, skåpdörrar var sönder och ja, allt var lite trasigt. Vi lappade och lagade det första året, men sedan bestämde vi oss för att göra om hela köket. Huset vi bor i är nästan 100 kvm öppen yta. Sen har vi två små sovrum, toalett och så tornet – ett litet rum uppe på taket med fönster mot alla vädersträck. Det är här vi brukar skåla in det nya året och se fyrverkerier.

 

 

Köket är där vi spenderar mycket tid. Vi tycker om att laga mat och Mattias är en riktig höjdare till kock! Han jobbar för ett köksföretag, vilket gjorde det väldigt naturligt att vi ska ha ett fint kök. Det är ju alltid spännande, då man flyttar ihop med någon och hur ens stilar flyter samman (eller inte)  Han och jag har väldigt starkt intresse för inredning, mode och design. Och vi har väldigt starka stilar. Dock inte alls lika stilar. Alls. Kan tala om att det minsann har varit en balansgång av förståelse och kompromisser, stå på sig och ge med sig – för att vi till sist har hittat fram till “vår stil”. Och jag tycker det har blivit riktigt bra. Jag brukar säga att det gäller att våga se hurudan man är på riktigt, inte bara den ytliga bilden av sig själv. Att vi inte är de som skall ett superelegant kök, utan det skall vara modernt, hemtrevligt och lite “jeans”, om ni förstår vad jag menar.

 

 

Vi är också såna som gillar att ha en liten odling precis utanför huset. Där vi har örter av olika slag, gurka, tomat och sallader. Jordgubbar, ärter, rabarber och äggplantor. Leon älskar springa ut för att hämta det som behövs till middagen. Förra sommaren fick vi sååå många och stora gurkor!

 

 

Vårt kök är supermodernt, i princip bara utdragslådor, handtagslöst och faktiskt bara en kökslucka. Av naturliga skäl blev det ju Mattias som planerade vårt kök. Jag kanske hade valt en något mer klassisk stil, som IKEAs Bodbyn eller HärjedalsKöks Dimma, men det matchar huset och för varje dag som går älskar jag lådorna och alla praktiska lösningar allt mer. Vi har så mycket smart inredning i lådorna och ett källsorteringsutdrag som är fantastiskt. Köksluckan och fronterna är snygga också, de kallas Kamomill i HärjedalsKöks sortiment. Det är en fräsch, vit nyans som har ett grovt, lite hyvlat ytskikt. Väldigt lätt att sköta om. Den stora rostfria diskbänken från Stala är en riktig dröm. Ju mer rostfritt desto bättre och just denna är från Finland. Tycker om att vi har produkter både från Finland och Sverige som representeras i vårt kök. En annan pärla är hyllorna för vinglas, även om vi inte nyttjar vinglasen så mycket nu. Men det kommer väl senare. De är från Deco Steel, de har också massor av snygga detaljer som huggkubar, skärbrädor och rostfria material. Mattias gillar rostfritt som ni förstår.

Det som var svårast för oss var att planera. Eller egentligen, att våga sätta punkt för att planen var klar. Det mest magiska var då de två montörerna kom hem till oss och gjorde om hela köket på en dag! Ofattbart, tyckte jag, som är van vid att renovering tar tuuusen år.

 

 

Den lilla väggytan i köket målade jag med Kalklitirs färg Sand. Mattias, som aldrig kaklat förr, kaklade två väggar för att få lite bistrokänsla. Att kaklet sitter lite snett på vissa ställen, tycker jag bara ger en extra charm. Taklisterna har vi ännu inte heller fått upp. Men vi hinner med det sen.

 

 

Och så står två ascoola barstolar högt upp på önskelistan eftersom de vi har nu, från HAY, är för höga. Dessa skulle jag gärna lägga en extra peng på och köpa några riktiga designstolar. Såna som barnen kan klättra på, som tåls att slitas. Och där kan jag sitta och titta då Mattias trollar ihop en fantastisk måltid!

 

53 gillar
Bloggar Julkalender 2018 Kök Renovering

Du Kanske Också Gillar

1 Kommentar

Lämna ett Svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.