Peppe Öhman – Inredningslucka 6

Jeanette “Peppe” Öhman – journalist, bloggare, författare och poddare. Bland annat. Peppe och jag har våra professionella rötter i samma bransch – den finlandssvenska mediebranschen – hon på KSF Media och jag på HSS Media. Vi träffades första gången någon gång runt 2014 när våra respektive mediehus hade ett gemensamt projekt. Innan dess hade jag förstås läst hennes blogg i hundra år – hon var nog en av de allra första bloggarna på finlandssvenskt håll – och hon är fortfarande en av de vassaste. Peppe är smart, påläst och otroligt insatt i aktuella samhällsfenomen, det kan man inte ta miste på om man lyssnar på henne och hennes man Magnus podd. För några år sedan lämnade hon tryggheten i Finland och flyttade till USA med sin familj. 

 

Peppe – vad skulle du säga är de största skillnaderna mellan hur skandinaver och amerikaner inreder sina hem? Finns det något inredningsintresse i USA som går att jämföra med vårt enorma intresse här i Norden?

 

 

PEPPE:
Generellt tycker jag att nordbor har mer känsla för smak och stil än amerikaner. Det finns en mycket tydligare tradition av arkitektur och design i Norden jämfört med USA. Här i Los Angeles verkar folk inte bry sig så mycket om möblerna passar ihop. Det vanligaste verkar vara stora, framförallt sköna soffor, en stor tv och möblemang i mörkt och tungt trä.

Det sagt kan jag tycka att det är lite skönt att folk har en så avslappnad inställning till sitt hem. Tänker mig att en orsak är att klimatet tillåter mycket tid utomhus. Uppe i Norden tillbringar man antagligen mycket mer tid inomhus och då blir det säkert också viktigare hur hemmet ser ut.

USA är ju så stort att det är svårt att säga något specifikt om hur stort inredningsintresset är här. Men det finns såklart en jättestor marknad för dem som har råd att anlita inredningsarkitekter. Men jag tror att intresset för inredning och design generellt är mindre bland medelklassen i USA jämfört med i Norden.

Du umgås med många från Norden som också bor i L.A. Hur inreder ni? Märker man på inredningen i era hem att ni är från Norden eller inreder ni med samma typ av möbler och stil som amerikanerna?

Jag tycker att nordborna som bor här inreder mer med second hand och har en midcentury-stil i sina hem. Många fyndar också nordiska designers som Arne Jacobsen, Josef Frank och Eero Aarnio. Det är inte lika minimalistiskt och vitt som i Norden (fast kanske Norden nu också rör sig bort från det ljusa och vita), men med tydliga referenser hem.

Här hittar ni Peppe på Instagram.

 

14 gillar
Bloggar Inredningsstilar Julkalender 2018 Poddar

Du Kanske Också Gillar

6 Kommentarer

 • Reply
  Alexandra
  6 december, 2018 at 14:24

  Exakt så föreställer jag min amerikansk inredning, stora soffor, tunga mörka möbler som bord och byråer. Mina USA släktingar inreder exakt så.

 • Reply
  Malin
  6 december, 2018 at 18:14

  Kan också ha att göra med att nordisk design med undantag gör dansk design är inte speciellt känt i USA.

  • Reply
   Anna-Lena
   6 december, 2018 at 18:16

   Ja, det stämmer nog helt säkert!

 • Reply
  Sandra N
  6 december, 2018 at 23:13

  Intressant vinkling! Det är ju inget man tänker på att det kan ha att göra med hur mycket tid man spenderar inomhus kan vara kopplat till hur viktig inredning kan vara.

  • Reply
   Anna-Lena
   6 december, 2018 at 23:37

   Nä, det hade jag inte heller tänkt på, men egentligen behöver man ju bara tänka på hur lite man bryr sig om inredning när det är sommar här i Finland. Så jag tror faktiskt det stämmer!

Lämna ett Svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.