Ser ditt hem ut som alla andra finländska hem?

Den finska Kotivinkki-tidningen publicerade nyligen ett inredningstest där du kan kolla hur många “kliché-prylar” som finns i ditt hem. Inspirerad av flera finska bloggare tänkte jag redovisa mina egna svar här i bloggen. Jag ser inte mitt hem som speciellt finskt, så jag blev faktiskt lite förvånad över att jag svarade ja på majoriteten av frågorna.

 

Har du en Kivi-ljuslykta från Iittala i ditt hem?

Ja, vi har tre mörkgrå Kivi-lyktor som vi fått i present av en vän. Hela 76 % av finländarna har en sådan lykta i sitt hem.

 

 

Har du en liten kaktus eller en suckulent?

Ja, till och från. Båda varianterna har funnits hos oss i flera repriser. De ska ju vara rätt lätta att ta hand om, men den växt som jag inte kan ta kål på existerar inte. Just nu har vi inga kaktusar, men en del växter med hårda, tjocka blad. Vet dock inte om de räknas som suckulenter…

 

 

Äger du något från Iittalas Teema-serie?

Nä, faktiskt inte. Har aldrig gillat fatens höga kanter, så den serien har jag inte köpt något av.

 

Är dina köksskåp vita?

Yes! Kändes som det enda alternativet när vi byggde huset år 2010. Idag skulle jag nog välja en svag, lite smutsig och naturnära nyans på skåpen. Kanske något i beige, grått eller grönt – någon slags “icke-färg” som inte drar uppmärksamheten till sig, men som ändå inte är vit. Lite förvånande att endast 49 % av finländarna har vita köksskåp, men å andra sidan finns det nog fortfarande väldigt många träfärgade skåp i lite äldre bostäder gissar jag.

 

 

Äger du en orange Fiskars-sax?

Nej, men en rosa och en gul, så jag vet inte riktigt om jag ska svara ja eller nej på den här frågan…jag säger väl ja fast den inte är orange.

 

 

Har du en Aalto-vas från Iittala?

Ja, till och med två stycken. En svart som vi fick i förlovningspresent av mina barndomsvänner -96 och en bärnstensfärgad som jag fick i 40-årspresent för ett par år sedan. Klassiker som jag aldrig kommer att göra mig av med. Speciellt mycket gillar jag dem nu sedan jag fick tag på InVase-stödet som gör att blommorna står snyggare i vasen.

 

 

Har ditt badrum grå golvklinkers och vita väggkakel?

Ja, det ena av våra tre badrum har grått golv och vita väggar med svarta inslag (sorry för suddig, gammal bild).

 

 

Har du Iittalas Savonia-bestick?

Nej, vi har vardagsbestick från Hackman, som tyvärr börjar ge upp efter ca 20 års användning. Har även flera andra set som vi mest använder till fest.

 

Finns det en Mumin-mugg från Arabia i ditt hem?

Ja, vi har två sådana muggar, men de har barnen fått i present, så tekniskt sett är de inte mina. Jag tillhör den lilla minoriteten som aldrig skulle komma på tanken att köpa en Mumin-mugg till mig själv. Hela 71 % av finländarna äger en Mumin-mugg.

 

 

Har du en grå soffa?

Ja, i övre våningen har vi riktigt mörka gråsvarta soffor. Nere i vardagsrummet skulle jag kalla soffornas färg gråbrun, så det får bli ett ja på den frågan också. Känns mycket skönt efter många år med vita vardagsrumssoffor.

 

 

Har du Iittalas Kartio-glas?

Nej, det har vi inte. Däremot har vi några andra mörkgrå, lite större Iittala-glas som jag inte kommer ihåg vad de heter just nu.

 

Äger du en Aalto-pall från Artek eller motsvarande modell?

Vi har några ljusa pallar i trä och jag var tvungen att gå och kolla om det är Arteks. Tror inte det, hittar i alla fall inget märke på dem. Men ja, en “motsvarande modell” har vi alltså.

 

 

Har du en flätad korg med handtag?

Ja! Älskar dessa och har nog säkert 7-8 st i olika storlekar utspridda över hela huset. Tycker dock inte att det här känns som något specifikt finländskt och det visade sig att endast 13 % av finländarna har en sådan korg.

 

 

Har du Iittalas Essence-vinglas?

Ja, sådana har vi bland annat fått i bröllopspresent och vid andra bemärkelsedagar. Jag gillar fortfarande modellen, den är stilren och tidlös.

 

 

Har du en Malm-byrå från Ikea?

Nej inte just nu, men vi har haft den allra minsta modellen i Agnes rum en gång. Den klädde jag in med en tapet, men vid senaste makeovern i hennes rum sålde vi byrån.

Äger du Marimekkos Kaksi raitaa-handdukar?

Ja, vi har två rödvitrandiga handdukar som jag vill minnas att min man fick i företagsjulklapp för säkert 15 år sedan. Använder dem som simhallshanddukar, för jag skulle aldrig hänga upp något i den färgskalan här hemma. Jag föredrar enfärgade handdukar framom randiga, så jag skulle nog inte köpa dessa själv.

 

 

Har du en monstera?

Ja, två stycken finns hos oss just nu, varav den ena går en sakta död till mötes. Tycker de blir svårhanterliga när de är stora, som mina är nu.

 

 

Har du en rottingstol i ditt hem?

Ja, för några år sedan fyndade jag en rottingstol på loppis som jag sedan målade svart. Den står i ena hörnet i vårt stora tv-rum/allrum på övre våningen.

 

 

Har du en österländsk matta?

Nej, det närmaste vi kommer är den här mattan som vi hade i matsalen för några år sedan. Den har varit undanstuvad i vårt förråd de senaste åren och i höstas tänkte jag sälja den, men vi kom på att den skulle passa perfekt hos mina svärföräldrar, så nu finns den hemma hos dem.

 

Har du en lykta i form av ett hus?

Ja, eller den är faktiskt en lampa, inte en lykta. Den har stått i vårt tv-rum, men när vi gjorde om i Edvins rum i höstas fick den flytta in dit. Ger ett fint mysbelysningssken.

 

 

Mitt resultat blev

15 av 20

Här kan du göra testet. Hur många ja-svar prickade du in?

30 gillar
Finsk design Inredningsstilar

Du Kanske Också Gillar

16 Kommentarer

 • Reply
  Helena
  27 februari, 2019 at 22:51

  9/20 hos mig!
  Många av grejerna fanns dock hemma då jag ännu bodde med föräldrarna, och massor av sakerna har jag inte ens tänkt på att är något typiskt som finns i många hem i Finland.. rolig statistik!

  • Reply
   Anna-Lena
   28 februari, 2019 at 00:16

   Ja, visst var det roligt att se hur många som har de olika prylarna! På min instastory @annalena_nn gör jag just nu samma undersökning, så det blir intressant att se om resultatet skiljer sig där (mest finlandssvenskar som följer mig).

 • Reply
  Fredrica
  28 februari, 2019 at 06:51

  Jag fick bara 8 av 20, och då har jag egentligen ingen Aaltovas, utan ljusstakar i den formen. (Så det skulle ha kunnat vara 7 också) Roligt inlägg och tack för en intressant blogg! Jag brukar inte alls vara intresserad av inredning men du skriver om det på ett sätt så jag också tycker att det är roligt att läsa.

  • Reply
   Anna-Lena
   28 februari, 2019 at 06:58

   Nämen tack, vilken oerhört fin kommentar! Blev jätteglad över den! Roligt att du läser.

 • Reply
  MalinS
  28 februari, 2019 at 08:31

  16/20😳😂

  • Reply
   Anna-Lena
   28 februari, 2019 at 09:17

   Yes! Härligt att någon har mer än mig 😀

 • Reply
  Mima
  28 februari, 2019 at 08:35

  Jag är nog inte så finlndssvensk i min inredning (mer av en minimalist) då jag fick JA pä endast 3 av 20!

  • Reply
   Anna-Lena
   28 februari, 2019 at 09:16

   Wow, det var inte många! 😀 Men helt förståeligt om du är minimalist.

 • Reply
  Christina
  28 februari, 2019 at 10:32

  Här blev det 13 av 20. Många av de typiskt finländska grejerna finns hemma i form av iittala och arabia. 🙂

  • Reply
   Anna-Lena
   28 februari, 2019 at 15:06

   Ja, något från Arabia och Iittala finns nog säkert i så gott som varje finländskt hem.

 • Reply
  Annika
  28 februari, 2019 at 11:10

  Har fem av dessa. En av dem är de randiga handdukarna (i pink/vitt), som släppte färg i första tvätten så hela handduken blev pink. Heja Marimekko! 🙂

  • Reply
   Anna-Lena
   28 februari, 2019 at 15:05

   Oh no, det var verkligen inte bra! Våra har inte färgat av sig, men är nog väldigt urtvättade vid det här laget.

 • Reply
  Milla
  1 mars, 2019 at 21:46

  Jag gick 7/20. Mest Iittala och Arabia som jag svarade ja på, annars verkar jag tydligen ganska långt gå nin egen väg! 😂

  • Reply
   Anna-Lena
   3 mars, 2019 at 13:07

   Ja, Iittala och Arabia har nog de flesta finländare i sina hem 🙂

 • Reply
  Josefine
  6 mars, 2019 at 21:02

  4/20 puh! Tur eftersom jag vetkligen inte är ngt fan av finsk inredning 🙈

 • Reply
  J
  11 mars, 2019 at 13:25

  8 av 20 fick jag och som så många andra så är det iittala (som jag verkligen tycker gör snygga tidlösa grejer) , saxen och växterna som jag plockade hem poängen på. Är oerhört nöjd (hehe) över att jag vågade skaffa mörkgrå köksskåp och lite annorlunda badrumsinredning när vi byggde för 5 år sedan. Älskar vårt kök och nu känns det mera rätt än nånsin när vitt börjar bli lite på utgång.

Lämna ett Svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.