Vem vinner Mello 2019?

Jag har inte skrivit ett ord om Melodifestivalen på bloggen i år, men på Instastories har jag varit desto aktivare under alla deltävlingar. Jag skrev ett “Vem vinner Mello“-inlägg ifjol och jag kan ju inte vara sämre i år. Ifjol dömde jag ut startfältet som det sämsta någonsin, men i år tycker jag det är högre nivå och betydligt jämnare mellan bidragen. Det blir svårtippat – det kan gå hur som helst.

 

Jon Henrik Fjällgren med “Norrsken”

Jon Henrik är extremt älskad av det svenska folket och han har en andra- respektive tredjeplats i bagaget. Jag tvivlar dock på att det blir en förstaplats i år, motståndet är helt enkelt lite för tufft. Men Jon Henrik är alltid farlig i en final. Själv har jag aldrig varit något större fan av hans låtar, men jag gillar nästan den här låten mest av hans tre Mellolåtar. Men det betyder å andra sidan bara att jag verkligen inte gillat hans tidigare bidrag.

Min poäng: 6

 

Lisa Ajax med “Torn”

Sorry, men jag och Lisa går inte ihop. Ja, jag vet att man inte ska hänga upp sig på artisten, men det är svårt att undvika. Men låten då? Det finns några ballader i finalen och den här är enligt mig den sämsta av dem. Jag har extremt höga krav på ballader – man är ju uppväxt under balladernas årtionde under 90-talet, vilket gör att dagens ballader alltid saknar POWER i mitt tycke. Det måste vara pampigt, stort och mäktigt för att jag ska gå igång på en ballad. Det finns bara två sångerskor i Sverige som gjort riktigt, riktigt bra ballader enligt mig – Sarah Dawn Finer och Sanna Nielsen. Låten Torn når tyvärr bara mediokra nivåer och det låter väldigt gnälligt i mina öron.

Min poäng: 4

 

Mohombi med “Hello”

Oj, Mohombi hade jag nästan helt glömt bort! Världsartisten vars namn jag faktiskt aldrig hade hört innan Mello (men hans låtar kände jag däremot igen). Det surrades väldigt mycket kring honom inför den första deltävlingen – för han är ju en känd VÄRLDSARTIST – men nu har hans namn inte synts lika ofta. Jag gillar låten, den sätter sig på hjärnan, den är glad och har en bra rytm. Den blir dock snabbt tjatig med sina otaliga upprepningar av hello, hello, hello. Tror kanske på en topp 5-placering, men inte en vinst.

Min poäng: 7

 

Lina Hedlund med “Victorious”

Okej, nu låter jag negativ igen, men jag har faktiskt aldrig riktigt gillat Alcazars musik. Disco är inte riktigt min grej, även om jag gillar hela trion och deras energiska shower. Men musiken – njae. Tycker faktiskt att Linas låt är mycket bättre än Alcazars! Den känns som en riktig schlager från den gamla goda tiden. Men den känns däremot inte som en modern låt á la 2019, vilket jag tror är en nackdel för Lina. Hon är nog inte den som står med vinnarbucklan i handen på lördag, men jag gillar låten lite ändå. Får lite Carola och Charlotte Perelli- vibbar av hela uppträdandet.

Min poäng: 7

 

Bishara Morad med “On My Own”

När Bishara steg ut på scen som en av de sista sångarna i den sista deltävlingen tänkte jag att vi kanske äntligen hade hittat en vinnarlåt (sen kom John Lundvik ut som sista man på scen och ändrade på det, men det går jag närmare in på senare). Vilken röst den här 16-åriga killen har! Men när jag lyssnat på Bishara nu efteråt orkar jag knappt till slutet av låten, för det är så väldigt amerikanskt och låter dessutom väldigt likt Benjamin Ingrosso på en del ställen (inte en vidare bra sak i min värld). Bishara tilltalar säkert samma målgrupp som låtskrivaren Benjamin, så han kommer nog placera sig högt upp – och med all rätt eftersom han verkligen är duktig. Men på min poängskala har han halkat ner lite från första lyssningen. Det brukar ju gå tvärtom – att man börjar gilla en låt mer i takt med fler lyssningar, men inte den här gången. Bishara är bra, men låten känns som en dussinvara från något amerikanskt pojkband i slutet av 90-talet. För smörigt.

Min poäng: 7

 

Anna Bergendahl med “Ashes To Ashes”

När hon vann den svenska finalen år 2010 med låten “This is my life” hejade jag stenhårt på henne. Älskar hennes röst! Ashes to ashes har ett härligt driv i melodin som gör att den flyter på och man dras med på nåt sätt. Svårt att inte gilla den här! Anna är tydligen också en favorit bland den internationella juryn, som ju verkligen kan ha stor betydelse för slutresultatet. Anna ligger dessutom etta på Svensktoppen just nu. Tror definitivt på en topp 3-placering för Anna.

Min poäng: 8

 

Nano med “Chasing rivers”

Nano är en annan sångare jag verkligen storgillar! När Robin Bengtsson gick och snodde förstaplatsen år 2017 när Nano deltog med sin underbara låt Hold on tog det flera veckor innan jag kom över det. Då blev det en snöplig andra plats för Nano. Nu är det ju tyvärr så att Chasing rivers inte riktigt kommer upp till samma nivå som Hold on, men efter några lyssningar känner jag ändå att det här är en av mina absoluta favoriter i årets final. Jag kan inte sitta still när jag hör låten utan jag vaggas in i ett skönt gung. Tror dock att konkurrensen är för hård i år och låten lite för svag för att det ska räcka till vinst. Enligt de odds och bettinglistor jag kikat på verkar Nano inte ligga speciellt bra till, men för mig är han en klar favorit.

Min poäng: 9

 

Liamoo & Hanna Ferm med “Hold You”

En ballad igen – och här klämmer man verkligen i från tårna. Jag börjar faktiskt gilla låten mer och mer för varje gång jag hör den. I början hade jag svårt att tycka något alls om den här låten, varken bra eller dåligt. Tycker fortfarande inledningen är lite för slö, men i sista tredjedelen börjar det hända något. Det känns som en väldigt modern ballad, bådas röster är fantastiska och showen är pampig. Den verkar dessutom vara populär bland det svenska folket, så jag tror den finns med i toppstriden.

Min poäng: 8

 

Malou Prytz med “I Do Me”

15-åriga Malou är nog den mest otippade av alla finalister. Förstår inte riktigt hur hon hamnade här! Det fanns många andra låtar jag hade trott skulle gå till final före henne, men å andra sidan är hennes låt glad, pigg och modern. Hon får säkert en hel del röster från den yngre publiken, åtminstone gillar Agnes låten. Jag tippar dock på att hon placerar sig i den nedre delen av resultatlistan, men låten kommer vi säkert att nynna på flera månader framöver.

Min poäng: 7

 

John Lundvik med “Too Late For Love”

Efter första lyssningen gav jag John 9 poäng. Efter snabbgenomgången höjde jag till en 10:a. Jag har svårt att se vem som skulle kunna ta sig förbi Johns glada gospellåt på lördag. Den måste tilltala de flesta tänker jag. Och HUR FRÄSCHT är det inte med gospel i Melodifestivalen och ESC? Alla andra genrer har vi nog redan bockat av – hårdrock, techno, dansband, you name it – men gospel känns verkligen som något nytt i dessa sammanhang. John är fantastisk på scen och hans glädje och utstrålning bidrar också till att låten blir så oerhört bra. Lyssna förresten på en sprillans ny intervju med John i senaste avsnittet av Framgångspodden. John har skrivit Storbritanniens vinnarlåt till ESC i år, så om han vinner kommer han på ett sätt att tävla mot sig själv i Israel. Tycker dock att hans bidrag i Melodifestivalen är bättre än Storbritanniens låt, som är en ballad, även om man stilmässigt hör likheter mellan båda låtarna.

Min poäng: 10

 

Wiktoria med “Not With Me”

Jag var ganska besviken när jag hörde Wiktorias låt första gången – en ballad. Älskar hennes vanliga stil med Save me och As I lay me down, som är glada och melodiösa låtar. Det här var något helt annat och jag saknade hennes karaktäristiska stil. Jag tyckte inte att låten lyfte, men jag ska erkänna att den har blivit bättre efter X antal lyssningar. Av balladerna i årets startfält skulle jag nog placera Wiktoria överst. Eller nä, kanske ändå Liamoo & Hanna Ferm… Tror åtminstone att någon av dem ligger på topp 3 när alla poäng räknas samman på lördag, men det blir nog hård konkurrens mellan dem. Jag kan själv inte heller välja vilken av de två jag gillar mer. Därför blir det samma poäng av mig.

Min poäng: 8

 

Arvingarna med “I Do”

Vilket fint slut på finalen med Arvingarnas härligt glada låt! Här är det ju nostalgi på hög nivå för mig och säkert för många andra också. Arvingarna och deras Eloise är en del av mina ungdomsår och även om I do kanske inte riktigt kan mäta sig med den är det dock en väldigt trallvänlig och glad låt. Och Casper måste ju vara Sveriges mest sympatiska och charmiga typ, vilket nog säkert också plockar en del poäng. Agnes visade att Eloise finns med på TikTok nu, så de kanske till och med har lyckats charma kidsen och tonåringarna! Fast i slutändan tror jag ändå folk vill ha något annat i ESC, så jag tippar på en 5-7:e placering.

Min poäng: 7

 

Summa sumarum – vinnaren är ju klar, det måste bli John Lundvik. Måste.

Däremot är de andra placeringarna väldigt öppna, jag kan i princip se vem som helst på vilken plats som helst. Jag har många 7:or och 8:or på min lista. Sen kan ju den internationella juryn komma och ställa till det också. Helt oberäkneligt gäng det där. Förstår faktiskt inte alls varför de ska vara inblandade i att välja vilket bidrag Sverige ska skicka. Varför skulle något annat land vilja hjälpa Sverige att välja den bästa låten, när Sverige alltid varje år ses som ett av de främsta hoten? Nåja, kanske juryn faktiskt är snäll och inte alls tänker på sitt eget lands minskade chanser att vinna ifall de röstar fram en superlåt åt Sverige. De röstade ju faktiskt fram Benjamin Ingrosso som vinnare ifjol, så man får väl tro att de är opartiska. I år har antalet jurygrupper minskats från elva till åtta och Finland är med som en av dessa åtta (med Krista som juryrepresentant).

Självklart är ju hela familjen lika hysteriskt involverad i Mello och här kommer våra topplistor. Så som vi VILL att det ska gå (men inte nödvändigtvis TROR att det kommer att sluta).

Mina topp 3

 1. John Lundvik
 2. Nano
 3. Anna Bergendahl efter mycket tvekan. Kunde ha lagt vilken annan låt som helst här känns det som.

Anders topp 3

 1. John Lundvik
 2. Liamoo & Hanna Ferm
 3. Nano

Edvins topp 3

 1. Bishara
 2. Mohombi
 3. Jon Henrik Fjällgren

Agnes topp 3

 1. John Lundvik
 2. Bishara
 3. Wiktoria

 

Tre av oss vill alltså att John Lundvik ska vinna, så vi får väl hoppas det går vägen! På lördag får vi också se fram emot en duett mellan schlagerdivorna Charlotte Perelli och Dana International när de ska framföra låten “Diva to Diva”. Ser också fram emot att Sarah Dawn Finers karaktär Lynda Woodruff ska dyka upp i rutan igen. Älskade henne när hon var med i ESC 2012.

9 gillar
Melodifestivalen

Du Kanske Också Gillar

6 Kommentarer

 • Reply
  Nilla Tankebubblor
  9 mars, 2019 at 13:26

  Heja John! Ha en fin kväll.

  • Reply
   Anna-Lena
   9 mars, 2019 at 13:27

   Ja, vi hejar verkligen stenhårt på John ikväll!

 • Reply
  Nina Hansson
  9 mars, 2019 at 14:58

  Det är svårt i år men jag tror på Bishara. Vi får se ikväll. Ha en bra dag kram från Nina

  • Reply
   Anna-Lena
   9 mars, 2019 at 21:23

   Tror också Bishara ligger väldigt bra till! Spännande!

 • Reply
  Pam
  9 mars, 2019 at 21:21

  John definitivt! Han och hans bidrag är fantastiska!

  • Reply
   Anna-Lena
   9 mars, 2019 at 21:23

   Ja, så härligt glad energi både i låten och i John!

Lämna ett Svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.